ההזמנה שלך

משלוח חינם* ברכישה מעל 350 ש״ח

עמידה על גלשן

גלישה למתחילים – איך לשפר את העמידה על גלשן גלים?

איך לשפר את העמידה שלך (הפופ-אפ) על גלשן גלים?
6 טיפים לשיפור הפופ-אפ לגולשים מתחילים מצוות גולשים מיומן ומנוסה.
צוות פריגל, בית הספר לגלישה, מסייע לכם לרכוש מיומנויות וכלים בסיסיים לשיפור גלישת הגלים שלכם.

לימודי גלישה יכולים להיות חוויה מדהימה, אך לצדם יכול להיווצר תסכול רב עבור מי שלא מקבל את הטיפים הנכונים. בשורות הבאות ננסה לעזור למי שמתקשה לבצע את המעבר משכיבה לעמידה.

זמן קריאה צפוי – 4 דקות.

אתגרים של גולשים מתחילים

גלישת גלים, הספורט הימי שהתחיל את דרכו עם הילידים של האי הקסום הוואי, הוא אולי אחד מסוגי הספורט הימי המהנים אך המאתגרים ביותר שיש. תהליך הלמידה של גלישת הגלים עשוי להיות ארוך ומייגע, אך למי שמתמיד באימון ובילוי בתוך המים ובין הגלים, בנחישות ללמוד את הספורט המדהים הזה, מובטחות שעות על גבי שעות של הנאה צרופה וחיבור טהור עם הטבע שקשה למצוא בסוגי ספורט אחרים.

אחד מן האתגרים הראשונים של גולשי גלים מתחילים, הוא שלב המעבר משכיבה על הגלשן לעמידה עליו לאחר שתפסנו את הגל. רבים מן הגולשים המתחילים מצליחים לתפוס הרבה גלים בכל פעם שהם נמצאים בים, אך מתקשים בשלב העליה על הגלשן, או בשמו המקורי ה”פופ-אפ”. לכן, החלטנו לכתוב מאמר קצר הנותן כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם בתהליך הלימוד של הפופ-אפ בפרט, ויעזרו לכם לשדרג את רמת הגלישה בכלל.

1. התאמנו על התנועה גם מחוץ למים

כמו בכל תחום ספורט אחר, גם בגלישת גלים ככל שתתאמנו יותר על תנועת הפופ-אפ הסיכוי שלכם להצליח בה כאשר אתם גולשים במים יגדל. הבעיה היא, שהים והגלים הם סביבה שמשתנה בכל רגע נתון. ולכן בתור גולש גלים מתחיל קשה לפעמים לשים לב לכל מה שקורה בים וגם להתרכז בדרך הנכונה לעשות את הפופ-אפ. כאשר נשברים עליכם גלים, יש זרמים, גולשים אחרים תופסים את הגל שרציתם ומדוזות רודפות אחרי כפות הרגליים שלכם, קשה להתרכז בעמידה על הגלשן. לכן, על מנת להקל את התהליך וללמד את הגוף את התנועה של העלייה על הגלשן בצורה מבוקרת יותר.

אנו ממליצים לכם להתאמן על תנועת הפופ-אפ מחוץ למים. איפה כדאי להתאמן? בכל מקום שאתם מרגישים בו נוח ובטוח לשכב על הרצפה ולבצע את תנועת הקפיצה משכיבה לעמידה כמה שיותר פעמים. הרבה גולשים מתחילים, מחליטים לעשות את זה בחוף הים עצמו לפני שהם נכנסים למים, ובכך הם גם מרוויחים את החימום הדרוש לשרירים לפני הכניסה למים. ההמלצה שלנו היא לנסות ולהתאמן על התנועה בכל יום כמה דקות. אתם תרוויחו פעמיים, גם תשפרו את הפופ-אפ שלכם ואת זיכרון השרירים הדרוש לשם כך, וגם תחזקו את אותם שרירים אשר דרושים לתהליך הפופ-אפ בפרט ולכל הגלישה והחתירה על הגלשן בכלל; שרירי הגב, הידיים, הכתפיים, הבטן והחזה. שרירים אלו משתתפים בתהליך החתירה והגלישה כל הזמן, וככל שהם יהיו מאומנים יותר וחזקים יותר, הסיכוי שלכם לתפוס גלים ולרכב עליהם בהצלחה והנאה יגדל. 

2. מקמו את הידיים שלכם בצורה נכונה על הגלשן

רוב הגולשים המתחילים, מחזיקים בצדי הגלשן (רייל) כאשר הם דוחפים את עצמם ממצב שכיבה למצב עמידה על הגלשן. הבעיה עם צורת עליה זו היא שהיא גורמת לרייל של הגלשן באחד הצדדים ללחץ ולחוסר איזון של הגלשן מה שגורם לבסוף לאיבוד תחושת היציבות על הגלשן וברוב המקרים לנפילה ממנו. מיקום הידיים בצורה נכונה יהיה מתחת לחזה של הגולש על גבי הגלשן עצמו, ולא על ידי אחיזה בצדי הגלשן. מיקום הידיים בצורה נכונה יעזור לכם לייצר יותר כוח בזמן שאתם דוחפים את עצמכם למעלה על מנת לעמוד על הגלשן. וגם יבטיח שהגלשן ישאר מאוזן יותר ובעל יציבות גבוה יותר לכל אורך הפופ-אפ.

3. הביטו קדימה

בגלישה, חשוב מאוד להישיר מבט לכיוון הגלישה הרצוי על מנת “לגרום” לגלשן לפנות לאן שאתם רוצים. חשבו רגע על רכיבה על אופניים. כאשר אתם רוצים להתחמק ממכשול בדרך שלכם, אם תסתכלו על המכשול אתם תסעו ישר אליו ותתנגשו בו. לעומת זאת, אם תסתכלו מעבר למכשול ולאן שאתם רוצים להגיע, אתם תעברו את המכשול ולא תתנגשו בו. המוח שלנו משדר לשרירים מה עליהם לעשות בהתאם למה שהעיניים רואות . אם אני מסתכל לכיוון מסוים המוח ישדר לשרירים שלי לכוון את הגוף בדיוק לכיוון אליו אני מסתכל. לכן, בגלישה כאשר אתם מתאמנים על הפופ-אפ שלכם, חשוב מאוד שתרימו את הראש שלכם גבוה מעל הגלשן ותסתכלו קדימה לעבר החוף. בחרו לכם נקודה בחוף שעליה אתם מכוונים ותמשיכו להסתכל עליה גם כאשר אתם עוברים משכיבה לעמידה.

זכרו, הגוף ילך לאן שהמבט מסתכל, לכן אם תסתכלו על החרטום (החלק הקדמי) של הגלשן, סביר מאוד להניח שכל משקל הגוף שלכם יעבור לכיוון החרטום ואתם תגרמו לגלשן לצלול למים ולאבד שליטה. במקום זאת, הישרו מבט אל החוף ובצעו את העליה בתנועה אחת חלקה כאשר אתם ממשיכים להסתכל על הנקודה שבחרתם את שאתם עומדים על הגלשן. 

4. נסו לעמוד רק שהגלשן מפתח מהירות על פני המים

לפני שאתם מנסים לעבור משכיבה לעמידה, חשוב מאוד שהגלשן יפתח מהירות מספיק גבוהה על מנת לתמוך במשקל הגוף שלכם כאשר אתם מבצעים את תנועת הפופ-אפ. גם כאן, חשבו רגע על נסיעה באופניים. מה יקרה אם תנסו להתחיל נסיעה על ידי כך שתרימו את הרגליים על גבי הפדלים כאשר האופניים עומדות לא תנועה? ברוב המקרים תאבדו את שיווי המשקל ולא תצליחו להתחיל נסיעה. כאשר נעים מהר יותר על גבי המים היציבות עולה והיכולת לבצע תרגילים או לעבור משכיבה לעמידה בתנועה אחת חלקה שאינה משבשת את שיווי המשקל עולה. לכן, וודאו שתפסתם את הגל והוא לוקח אתכם במהירות לעבר החוף, ורק אז נסו לעבור משכיבה לעמידה.

יחד עם זאת, אל תחכו יותר מידי זמן. ככל שתחכו יותר זמן האנרגיה של הגל שלוקח אתם פוחתת ואיתה גם מהירות הגלישה שלכם. לכן, חשוב מאוד לבצע את העלייה ברגע בו הגל כבר תפס אתכם והוא עדיין מהיר וחזק יחסית. אל תחכו יותר מידי זמן עד שהגל כבר מביא אתכם לחוף וכל האנרגיה שלו נגמרת. בשלב הזה אתם כבר לא תהיו יציבים אם תנסו לעמוד על הגלשן ועדיף לחזור חזרה למעלה לאזור שבירת הגלים ולנסות שוב בגל חדש.

עמידה על גלשן עם ברכיים מכופפות

5. כפפו את הברכיים כאשר אתם עומדים

כאשר אתם עוברים משכיבה לעמידה, אתם רוצים לוודא שאתם יציבים ככל הניתן. חלק עיקרי מן היציבות שלכם מושגת על ידי מיקום הרגליים על הגלשן והגובה בו אתם עומדים עליו. אם תעמדו גבוה מאוד עם ברכיים נעולות על הגלשן וגוף לא מכופף, מרכז הכובד לכן יעלה והיציבות שלכם תרד.

לעומת זאת, ככל שתעמדו נמוך יותר עם גוף מכופף וברכיים מכופפות. מרכז הכובד שלכם ירד והיציבות שלכם תעלה. לכן, בשנייה שעמדתם וודאו שהרגליים שלכם ממוקמות בשליש האחורי של הגלשן (תקף לגלשני לימוד גדולים וארוכים), רוחב העמידה קצת רחב יותר מרוחב הכתפיים שלכם, ועם גוף מכופף וברכיים מכופפות. עמידה כזאת תבטיח לכם שליטה גבוהה יותר על הגלשן ויציבות גבוהה יותר בעמידה ורכיבה על גלים.

איך לעמוד על גלשן - פריגל

6. בחרו גלשן שמתאים למידות שלכם

אחת הסיבות המרכזיות לתסכול רב בקרב גולשים הוא בחירה שגויה של גלשן למתחילים.
בחירה מושכלת של גלשן גלים תוביל אתכם לרכישה של גלשן בעל נפח גדול יחסית עם כושר ציפה גבוה. גלשן שכזה יאפשר לכם לחתור בקלות ולהיכנס לגלים בקלות ובמהירות. כמו כן, גלשנים למתחילים צריכים לספק לכם מספיק מקום לביצוע תנועות מגושמות (עד שתשתפשפו ותהיו מוכנים לגלשנים מאתגרים יותר).

ההמלצה שלנו היא להתחיל עם גלשן סופט או פאן בורד, בגובה של מעל 7′ פיט ועם 45-50 ליטרים ומעלה. הימנעו מרכישה של גלשנים קטנים וצרים רק כי הם נראים טוב יותר (זה לא יעזור לכם להיראות טוב יותר במים…)

חנויות גלישה מומלצות וותיקות מעסיקות גולשים מקצועיים בעלי ידע רב, הם ישמחו לסייע לכם בבחירה נכונה ומושכלת של גלשן לרמה שלכם. ערכו שיחת תיאום ציפיות עם אחד המוכרים, וודאו כי הגלשן והציוד שבחרתם מתאים לכם ולשאיפות שלכם.

 

שיעורי גלישה למתחילים זה לא מילה גסה

ניסיתם את כל הטיפים וההמלצות ועדיין לא מצליחים לבצע את המעבר בצורה חלקה? אל תאמרו נואש!
לימוד גלישת גלים אצלנו בבית הספר לגלישה “פריגל” בשדות ים יקפיץ את הרמה שלכם בצורה משמעותית. צוות גולשים מהשורה הראשונה ילווה אתכם בצורה צמודה, יתרשם מהתנועות אותן אתם מבצעים ויסייע לכם לתקן ליקויים ולרכוש כלים ומיומנויות חדשים.

ניתן לרכוש שיעורי ניסיון אישיים או זוגיים או לבחור קורס גלישה, כל אחד לפי צרכיו.
כמובן ששיעורי הגלישה עולים כסף, אך הלמידה מניסיונם של אחרים, שכלול היכולות שלכם והכלים אותם תרכשו לבחירת ציוד המתאים למידותיכם, יקפיצו את רמתכם עשרות מונים ויחסכו לכם זמן רב של למידה עצמאית (וזמן הוא כסף..).

כמובן שאופציית הלימוד לא מתאימה לכולם, אך אם הגעתם למבוי סתום, או שאתם מעוניינים להאיץ את תהליך הלימוד – אנחנו כאן בשבילכם.

לסיכום,

אנו ממליצים לכם לקחת את תהליך הלמידה שלכם על גלשן הגלים כתהליך ארוך טווח אשר דורש תרגול, אימון והתמדה. ולכן חשוב מאוד להתאמן כל הזמן גם במים וגם מחוץ למים על מנת להשתפר כל הזמן.

אם גם אחרי קריאת המאמר הזה יש לכם עדיין שאלות לגבי גלישת גלים בכלל ופופ-אפ בפרט. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר עוד היום ונשמח לעזור בכל מה שנוכל, ניפגש במים…

 

אודות המחבר:

Accessibility Toolbar