בחירת סגנון גלשן הרוח הנכון עבור הגולש והתנאים שבהם הוא מתכוון לגלוש. היא אחת הבחירות החשובות ביותר בכל מה שנוגע להתאמה נכונה וספציפית של ציוד הגלישה שלכם. בחירה נכונה של גודל וסגנון גלשן הרוח יכולה להיות ההבדל בין התקדמות מהירה, הנאה ותחושת הצלחה. התקדמות בקצב איטי, תסכול ותחושת כישלון אשר עלולה להסתיים בפרישה מהספורט המדהים הזה שנקרא גלישת רוח.
במאמר הזה נסביר את סגנונות גלשני הרוח השונים, ההבדלים ביניהם ולאיזה גולשים מתאים כל אחד.
איך לבחור את גודל גלשן הרוח הנכון עבורי?
ישנם שלושה אלמנטים חשובים אשר משפיעים על בחירת גודל גלשן הרוח הנכון עבור הגולש:
- ממדי הגוף של הגולש (משקל וגובה).
- רמת הגלישה והניסיון של הגולש.
- התנאים בהם הגולש מתכוון לגלוש (עוצמת הרוח וגובה הגלים).
באופן כללי, ככל שהגולש בעל ממדי גוף גדולים יותר, חסר ניסיון בגלישה וגולש ברוח חלשה יותר, הוא יצטרך גלשן עם נפח גדול. לדוגמא, גולש מתחיל אשר שוקל 100 קילוגרם ולומד לגלוש ברוח חלשה-בינונית ישתמש בגלשן רוח עם 200 ליטר ומעלה. ככל שהנפח בגלשן (בליטרים) יותר גבוה והגלשן יותר רחב כך כושר הציפה שלו טוב יותר. והיציבות שהוא מקנה לגולש גבוהה יותר. לכן, גלשנים רחבים בעלי נפח מעל 180 ליטר מתאימים במיוחד לגולשי רוח מתחילים או בעלי ממדי גוף גדולים.
בנוסף, ישנם משתנים נוספים אשר ישפיעו על התאמת נפח וגודל הגלשן לגולש כגון החומר ממנו עשוי הגלשן, הרוחב של הגלשן וגודל המפרש בו משתמש הגולש. לכן, ההמלצה שלנו היא תמיד להתייעץ עם מדריך גלישת הרוח שלכם או עם מועדון גלישה ותיק אשר יתנו לכם ייעוץ מקצועי ויתאימו לכם ציוד גלישת רוח איכותי בצורה המדויקת ביותר לצרכים שלכם.
דברים שחשוב לדעת לפני שרוכשים גלשן רוח חדש
לפני שאתם רצים לרכוש את גלשן הרוח החדש שלכם. ישנם כמה דברים אשר יכולים לשדרג לכם את חווית הקנייה ולהבטיח שאכן תרכשו את הגלשן הנכון והמתאים עבורכם.
1. לא קונים גלשן לפני שלומדים לגלוש: לפני רכישת הגלשן הראשון שלכם. חובה שתלמדו לגלוש רוח ברמה בסיסית הכוללת הרמת המפרש מהמים, יציבות, גלישה לשני צדדים וביצוע סיבוב. אנחנו נתקלים לעיתים בגולשים אשר רכשו את הציוד מתוך רצון עז להתחיל לגלוש אבל גילו בדרך הקשה שצריך קודם להגיע לרמת גלישה בסיסית על מנת לדעת איזה סגנון וגודל גלשן מתאים עבורם. קניה כזאת יוצרת המון תסכול לאחר שהגולש מגלה שהוציא את מיטב כספו על ציוד שאינו יכול לגלוש איתו.
2. לא קונים גלשן רוח בשביל “להתרגל אליו”: אחת הטעויות הנפוצות ביותר שאנו נתקלים בהם ברכישת גלשן רוח אצל גולשים מתחילים ובינוניים היא קניית גלשן רוח בעל מימדים קטנים מדי שאינם מתאימים לרמת הגולש או לממדי גופו. זה נובע מתוך אמונה שבעזרת הרבה תרגול הגולש עשוי להתרגל לגלשן. טעות כזאת קורית בגלל מתוך רצון “לחסוך” החלפה של כמה גלשנים בדרך תוך כדי התקדמות ברמת הגלישה.
טעות נפוצה זאת גורמת לתסכול רב של הגולש מכיוון שאימון עם גלשן קטן מדי פשוט אינו מצליח. הגולש נופל הרבה, אינו מצליח לגלוש בצורה עקבית ואינו מצליח להתקדם ברמת הגלישה שלו. על מנת להתקדם בצורה מהירה ויעילה חייב להתאים את ציוד הגלישה, גלשן הרוח והמפרש לצרכים של הגולש. וכן, על מנת לרדת במידות וגודל הגלשן לאורך זמן על הגולש להחליף בממוצע 3 גלשנים עד שהוא מגיע לרמת גלישה מתקדמת אשר מאפשרת גלישה עם גלשן בעל נפח נמוך ברוח חזקה.
3. בעת רכישת גלשן רוח חדש, תמיד לתת את המידע המדויק המתאר את רמת הגלישה והצרכים שלכם בצורה הטובה ביותר: עוד טעות נפוצה שאנחנו נתקלים בה בעת התאמת ציוד גלישת רוח לגולשים היא שהם נוטים לא לתת את המידע המדויק ביותר על רמת הגלישה והצרכים שלהם. לעיתים, יש רצון גדול מאוד של הגולש להגיע לרמת גלישה גבוהה יותר, לגלוש בתנאים מאתגרים יותר או ברוח חזקה יותר. הוא מלא מוטיבציה להתקדם ולכן חושב שגם אם ירכוש ציוד מתקדם יותר. כוח הרצון והמוטיבציה שלו יפצו על רמת הגלישה הנמוכה ביחס לציוד המתקדם שהוא רוצה לגלוש.
הבעיה היא שכאשר הגולש אינו מנדב את המידע האמיתי לגבי רמת הגלישה שלו הוא עלול למצוא את עצמו עם ציוד שאינו מתאים לצרכיו ולרמת הגלישה שלו, מה שיגרום לתסכול רב בזמן האימון על הציוד ויקשה על ההתקדמות. לכן, אנחנו ממליצים בחום להוריד את האגו ולספק את המידע האמיתי לגבי רמת הגלישה שלכם. גם אם זה אומר לצאת עם גלשן רוח טיפה גדול יותר ממה שתכננתם וחלמתם. זה רק יקדם אתכם לעבר המטרות שלכם בצורה יעילה ומהירה יותר.
בואו נדבר על סוגי גלשנים שונים ולמה הם משמשים
ישנם כמה סוגים של גלשני רוח אשר אמורים לשמש את הגולש לפי סגנון הגלישה שאליו הוא הכי מתחבר. והסגנון בו הוא מעוניין להתנסות ולהתקדם בו. הקטגוריות העיקריות של סוגי גלשני הרוח הן: פרירייד, וויב (WAVE), רייס ופריוויב. ישנם סוגי ותתי קטגוריות נוספות שפורחות בשנים האחרונות. בחלק הבא ננסה לעשות לכם סדר בסוגי הגלשנים השונים, למה הם משמשים ולאיזה גולשים הם מתאימים.
פרירייד:
גלשני פרירייד הם בעצם גלשני רוח אולרואנד אשר אמורים לתת את המענה הרחב ביותר לגולשים במגוון תנאים ורמות גלישה. גלשני הפרירייד מצטיינים בעליה מהירה לפלנינג (אין לכם מושג מה זה פלנינג?? כנסו למדריך המלא לגולש הרוח המתחיל שם תוכלו למצוא הסבר על המונח), יציבות, נוחות משתמש ושליטה גבוהה בזמן הגלישה. גלשני פרירייד מתאימים במיוחד לים שטוח או רגוע יחסית, ולרוח בינונית עד חזקה. הם יכולים לשמש גולשים מתחילים שרוצים להתקדם ברמת הגלישה שלהם וליהנות מגלשן נוח ויציב, או לגולשים מתקדמים שאוהבים לגלוש בים רגוע ומחפשים גלשן שיעלה מהר לפלנינג עם שליטה גבוהה בגלישה בפלנינג. גלשני פרירייד יגיעו בנפחים של 100-160 ליטר בדרך כלל.
פריוויב:
גלשני פריוויב הם גלשנים עם עיצוב המשלב אלמנטים משלושה סוגי גלשנים: פרירייד, פריסטייל וויב. גלשנים מסוג זה אמורים לתת מענה לגולשים מתקדמים אשר מעוניינים בגלשן אחד שיתן להם מענה לכל תנאי הגלישה. מצד אחד יעלה מהר לפלנינג ויהיה נוח וקל לשליטה ובנוסף יהיה בעל כושר תמרון גבוהה ועם יכולת משופרת ברכיבה על גלים, קפיצות ותרגילים. גלשני פריוויב מתאימים למגוון תנאי גלישה: מים שטוח ורוח חזקה ועד לים גלי מאוד לגולשים מתקדמים. גלשנים מסוג זה ישמשו בדרך כלל גולשים מתקדמים אשר גולשים כבר בפלנינג. גלשני פרירייד יגיעו בנפחים של 80-135 ליטר בדרך כלל.
וויב:
גלשני וויב הם גלשנים עם עיצוב המיועד במיוחד לגלישה בתנאי ים מאתגרים, רכיבה על גלים, קפיצות וביצועים. גלשנים מסוג זה אמורים לתת מענה לגולשים מתקדמים אשר מעוניינים בגלשן רדיקלי עם יכולת ביצוע גבוהה ביותר. גלשנים אלו טכניים יותר לגלישה, בעלי נפח נמוך ויכולת תמרון מעולה. לכן הם לא מתאימים לגולשים מתחילים ואפילו ובינוניים המעוניינים בגלשן נוח וקל לשליטה. גלשני וויב מתאימים במיוחד לגלישה בתנאי ים קיצוניים, רוח חזקה מאוד וים גלי. גלשני וייב יגיעו בנפח של 60-100 ליטר בדרך כלל.
רייס:
גלשני רייס הם גלשנים שעוצבו במיוחד לגלישה במהירות גבוהה. גלשנים מסוג זה אמורים לתת מענה לגולשים מתקדמים אשר מעוניינים בגלשן שיאפשר להם לגלוש בפלנינג במהירות הגבוהה ביותר שניתן, תוך שמירה על שליטה גבוהה בזמן הפלנינג. גלשני רייס מסוגלים להתמודד עם גלישה ברוח חזקה מאוד ולהגיע למהירות סופית מדהימה של 100 קמ”ש ויותר תחת רגליהם של גולשים מנוסים ביותר שמתחרים בתחרויות בינלאומיות. גלשני רייס מתאימים במיוחד לגלישה בים שטוח עם רוח חזקה. גלשנים מסוג זה ישמשו בדרך כלל גולשים מתקדמים מאוד אשר גולשים כבר בפלנינג ומעוניינים להיות הכי מהירים במים. גלשני פרירייד יגיעו בנפחים של 60-140 ליטר בדרך כלל.
פרירייס:
גלשני פרירייס הם גלשנים עם עיצוב המשלב אלמנטים משני סוגי גלשנים: פרירייד ורייס. גלשנים מסוג זה אמורים לתת מענה לגולשים מתקדמים אשר מעוניינים בגלשן שמצד אחד יהיה מהיר מאוד, ומן הצד השני נוח לשימוש ושליטה. בנוסף, עם אפשרות לגלישה גם בים קצת יותר צ’ופי (גלים שנוצרים מהרוח החזקה). גלשני פרירייס מתאימים למגוון תנאי גלישה. מים שטוח ורוח חזקה ועד לים צ’ופי עם רוח בינונית. גלשנים מסוג זה ישמשו בדרך כלל גולשים מתקדמים אשר גולשים כבר בפלנינג ומעוניינים בשילוב של גלישה מהירה וגלישת פרירייד במגוון תנאים. גלשני פרירייס יגיעו בנפחים של 100-150 ליטר בדרך כלל.
פויל:
גלשני פויל הם גלשנים המיועדים במיוחד לגלישת רוח עם סנפיר פויל. גלשנים מסוג זה אמורים לתת מענה לגולשים מתקדמים אשר מעוניינים בגלשן שיאפשר להם לעלות לריחוף עם סנפיר הפויל בצורה מהירה ויעילה. גלשני פויל מתאימים למגוון תנאי גלישה: מים שטוח ורוח חזקה ועד לים גלי מאוד לגולשים מתקדמים. גלשנים מסוג זה ישמשו בדרך כלל גולשים מתקדמים אשר גולשים כבר בפלנינג עם גלשני רוח רגילים ללא סנפיר פויל. גלשני פויל יגיעו במגוון רחב של נפחים שנעים בין 120-200 ליטר בדרך כלל.
לסיכום….
עכשיו אחרי שקראתם את המאמר, אתם אמורים לדעת הרבה יותר טוב איזה סוג גלשן רוח מתאים לכם. יחד עם זאת, להתאים לבד גלשן רוח יכול להיות תהליך קשה ומתסכל. יש הרבה אלמנטים העשויים להשפיע על בחירה נכונה של גלשן שקשה לדעת לבד.
אם בכל זאת אתם מרגישים שחסר לכם עוד מידע מקצועי שיעזור לכם לעשות את הקפיצה בעולם גלישת הרוח, או לבחור לכם את גלשן הרוח המתאים ביותר עבורכם.
אל תהססו להתקשר אלינו ולהתייעץ. אנחנו כאן כדי לעזור לכם. יש לנו ניסיון של מעל 40 שנים בתחום גלישת הרוח ולימדנו אלפי תלמידים לגלוש ולהנות מהספורט הימי המדהים הזה.
מחכים לכם במים, צוות פריגל.